Ze vonden dit verborgen Pearl Harbor-vliegtuig in de jungle en daarna waagden ze zich aan het onhaalbare

Toen restaurantmagnaat David Tallichet door de jungle wandelde, deed hij de ontdekking van zijn leven.

Tallichet, een man die cultuur naar de restaurantscene bracht, bouwde meerdere bedrijven om ervoor te zorgen dat de erfenis die hij achterliet van historische betekenis was. Het bleek echter dat zijn meest intrigerende prestatie niets gemeen had met zijn beroep.

In plaats daarvan wekte Tallichet geesten op uit de dood toen hij de volgende vondst deed in een afgelegen regio van de wereld …

1. Een business ervan maken

David Tallichet wordt de vader van de succesvolle zakenman genoemd die een moord pleegde in de voedingsindustrie, die restaurants met een Polynesisch thema in Californië begon.

2. Zijn verhaal

Maar Tallichet was ook een deel van het leger voordat hij zijn succesvolle carrière begon. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa ingezet en vloog aanvankelijk als co-piloot op een Boeing B-17 Flying Fortress.

3. Een passie voor vliegtuigen

Na het voltooien van zijn tijd in het leger en het opbouwen van een succesvol bedrijf in de restaurantindustrie, ontdekte deze avonturier dat hij nog steeds een passie had voor vliegtuigen.

4. Een ongerepte collectie

Tallichet liet langzaam zijn vliegtuigcollectie groeien en maakte zelfs replica’s van militaire vliegtuigen. Hij begon een dochterbedrijf en ging door met het gebruik van enkele van zijn replica’s in films zoals Pearl Harbor.

5. Vooruit kijken

Maar de avonturen van de tycoon hielden niet op. Tallichet wilde niet alleen oude vliegtuigen herstellen. Hij wilde ze vinden en ze terughalen uit de dood.

6. Een test Trek

Dit is waar Tallichet en zijn team op het idee kwamen om door een afgelegen moeras te dwalen in Papa New Guinea, een van de meest onderontwikkelde regio’s ter wereld.

7. De reis drukt op

Met een team op sleeptouw maakte Tallichet de vermoeiende reis door de jungle en het moeras in. Ze hadden jarenlange expertise en overlevingsvaardigheden om op te bouwen, maar het team wist niet precies wat hen te wachten stond.

8. Verloren en uiteindelijk gevonden

Toen ze eindelijk vonden waar ze naar op zoek waren, bleven we sprakeloos staan en bleven ze juichen.

9. Laten we teruggaan naar het begin

Sta ons toe om je terug te nemen voor een minuut tot 1942 wanneer het verhaal begint. De Tweede Wereldoorlog was op zijn hoogtepunt. US Army Air Corps Captain Fred Eaton en Henry Maynard Harlow kregen de opdracht voor een geheime en gevaarlijke missie.

10. Helden van oorlog

De oorlogshelden vlogen vanuit Australië en hadden te maken met gevaarlijke omstandigheden van de oppositie. Ze waren tegen het Japanse fort in Rabaul in New Britain en toen de zaken een slechte wending namen, bleven ze achter met weinig opties.

11. Neusduik

De missie nam een neusduik, net als hun vliegtuig, midden in een jungle van Papa New Guinea. Het team van negen bleef achter met beperkte middelen op vijandig terrein en weinig vooruitzichten op hoop.

12. Vechten tegen de elementen

De mannen lieten de kogelgestookte Amerikaanse B-17E-bommenwerper achter en begonnen aan de tocht terug naar veiligheid, een zware tocht die hun kracht testte als soldaten en als mannen. Zes weken lang vochten ze tegen malaria en hitte-uitputting terwijl ze probeerden terug te keren naar huis.

13. Een graf bewaard

Voor de rest van de oorlog voerden de piloten hun taken uit. Al die tijd zat het verloren schip in de jungle, ontoegankelijk en perfect bewaard in het moeras.

14. Op een missie

Niemand wist wat er kwam van de « moerasspook » die daar tientallen jaren heeft gezeten. De missie was onvolledig en er werd gezegd dat het ‘s werelds enige intacte en niet-gepensioneerde B-17E-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog was … totdat Tallichet langskwam.

15. Geen tijd meer om te verspillen

Nadat het team hun eerste bezoek aan het wrak had gebracht, lag het acht maanden lang alleen en alleen. Maar bij hun terugkeer verspilde Tallichet geen tijd.

16. Airlift redden

Beetje bij beetje demonstreerden ze het oude oorlogsvliegtuig en vlogen het met een helikopter naar een nabijgelegen boot om daar de redding te bevrijden. Maar alles ging niet zoals gepland.

17. Een gebroken vleugel

Op een gegeven moment verloor het team een vleugel vanwege het feit dat het slecht was beveiligd in ongebruikelijke hoeken. Deze tegenslag was bijna een ramp en dat zou ook het geval zijn geweest als ze niet op hadden gedrukt.

18. Gepensioneerd

Toen ze eindelijk klaar waren met het werk, werd de ‘moerasspook’ eindelijk met pensioen en kreeg hij een goed huis om te rusten.

19. Het verhaal leeft door

Nu is het schip tot rust gekomen in het Pacific Aviation Museum op Hawaï. Het is te lang zielig in Papa New Guinea, maar het verhaal leeft voort.

20. De laatste rust

In 2007 ging Tallichet naar zijn laatste rustplaats, maar hij leverde zijn bijdrage aan de wereld en gaf ons een stukje geschiedenis terug waarvan men dacht dat het voor altijd verloren was.